piątek, lutego 15, 2019

Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą



Domowe słodycze na specjalne okazje?



Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą to domowe słodycze na specjalną okazję, jak również bez okazji. Krem mleczny, a właściwie taki bardziej krem maślany, bo zrobiony z pysznego masła rozpływa się w ustach, podobnie jak polewa czekoladowa. Każda warstwa tych pysznych batoników jest niesamowita, a razem.. razem tworzą coś genialnego. Na bok odłóżcie batoniki ze sklepów, nie są w stanie im dorównać! Spróbujcie, a się przekonacie!

batony z kanady

Mleczny krem ma bardzo prosty skład i założę się, że masz wszystkie składniki w swoim domu, dlatego nie czekaj na "odpowiedni moment" zrób batoniki już dziś! :)

Ja miałam pod ręką groszek ptysiowy, który moim zdaniem sprawdził się idealnie, jest ani za słodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników. 

Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia


batoniki z polewą czekoladowąbatoniki z groszku ptysiowego

Składniki potrzebne do przygotowania domowych batonów:


Spód:

  • 1 i 3/4 szklanki sproszkowanych ciasteczek, u mnie groszek ptysiowy Brześć
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Krem maślany:
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki proszku budyniowego
Polewa czekoladowa z czekolady
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

ciasteczkowy spód do ciasta

Wykonanie spodu do batoników:


Groszek ptysiowy mielimy na puder.
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, dodajemy kakao i dokładni mieszamy.

Jajko rozkłócamy widelcem i dodajemy do ciepłego masła z cukrem i kakaem. bardzo szybko i energicznie mieszamy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy zmielony groszek ptysiowy (1 i 3/4 zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy.

Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu.


polewa czekoladowa przepis

Krem maślany:


Cukier puder ucieramy z masłem na puch, przez około 3 minuty. Dodajemy proszek budyniowy i śmietankę i dalej ucieramy nasz krem przez następne 5 minut.

Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na spodzie, który chłodziliśmy w lodówce. Krem wygładzamy i ponownie blachę z batonikami wkładamy do lodówki. 

Polewa czekoladowa przepis


Czekolady łamiemy na kostki i umieszczamy w rondelku, dodajemy 3 łyżki masła i rozpuszczamy na wolnym ogniu. 

Studzimy, tak żeby polewa była jeszcze płynna, ale już nie bardzo ciepła i polewamy nią schłodzone batony (jeszcze w 1 kawałku). Wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki do stężenia.

krem mleczny

Podanie batonów


Papier do pieczenia jakim wyłożona została blaszka (20 x 20 cm) ułatwia nam wyjęcie z niej przygotowanych batonów. Batony z mlecznym kremem i polewą czekoladową kroimy ostrym nożem na małe kawałki, i posypujemy zmiksowanymi na puch groszkami ptysiowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)