wtorek, lutego 05, 2019

Bułki wrocławskie z przedziałkiem



Bułki wrocławskie, czy bułki poznańskie?


Przepis na bułki wrocławskie

W zależności od miejsca z jakiego pochodzicie, będziecie nazywać je inaczej, ale różnicy w nich oprócz nazwy, nie ma żadnej. Powiem Wam:

"Żodyn nie powie, że są złe, ani Wrocławiak, ani Poznaniak"


Bułki wrocławskie z przedziałkiem, żartobliwie nazywane przez moje dzieci - "bułki dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich bardzo zabawne, nigdy nie mogą się ich doczekać. Moje dzieci bardzo lubią te szybkie i proste bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem.

Szybkie bułeczki śniadaniowe oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut!


bułeczki śniadanioweBułki śniadaniowe przepis


Przepis na bułeczki śniadaniowe



Szybkie i proste bułeczki drożdżowe

Składniki potrzebne do przygotowania bułek:


  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie:


Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut.

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, ciepłe mleko, masło oraz roztwór z drożdży. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ręcznie około 10 minut, robotem 3 minuty.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrastanie pod ściereczką potrwa około 40 minut. Ciasto musi podwoić objętość. Ciasto drożdżowe jest właściwie dobrze wyrośnięte, kiedy jego objętość jest podwojona, czas jest względny, bo zależy on głównie od temperatury otoczenia.

Wyrośnięte ciasto na bułki wykładamy na blat oprószony mąką pszenną. Ciasto dzielimy na kulki o wadze około 60 g. Mi wyszło 13 kulek ciasta.

Każdą kulkę zgrabnie zagniatamy w kulkę, obtaczamy w mące i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i wysypanej mąką. Tak postępujemy z każdą następną porcją ciasta.

Bułeczki śniadaniowe odstawiamy do napuszenia, na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Pod koniec wyrastania robimy w bułkach przedziałki. Tępą stroną noża na środku każdej bułki dociskamy nóż prawie do samego końca.

Bułki poznańskie wkładamy do piekarnika na 15 minut i.. gotowe! :)
Bułeczki studzimy na kratce.

6 komentarzy:

  1. Wiolu, a jaki typ mąki polecasz do tych super bułeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do bułek stosujemy Typ mąki 650.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. to w końcu jakie te bułki wrocławskie czy poznańskie:D:D

    OdpowiedzUsuń

Miłego dnia!