sobota, lutego 23, 2019

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka z ryżem i tym co zostanie z rosołu



Sałatka ryżowa z kurczakiem to jedna z najlepszych sałatek jakie udało mi się stworzyć. Rodzina od razu była w niej zakochana i przynajmniej połowa została zjedzona zaraz po jej wymieszaniu. Bardzo mnie to cieszy i myślę, że mimo moich zapędów do ciągłego sprawdzania nowych połączeń, zrobię ją jeszcze nie raz!

mięso z rosołu przepisy


Jak wykorzystać mięso z rosołu?


Ja tak sobie myślę, że gotowany kurczak ma w sobie to coś! Nigdy nie znudzi mi się kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina.

Mięso z rosołu przepisy:



Warzywa z rosołu to również wspaniała rzecz. Wcale nie myślcie, że one takie biedne wygotowane już się do niczego nie nadają. O, nie, nie! To złudna myśl, która przyznam szczerze dotyczyła i mnie, dopóki się nie przekonałam, że warzywa z pysznego rosołu to świetny materiał do dalszych kulinarnych poczynań.

Sałatka z warzyw i mięsa z rosołu z dodatkiem dobrze ugotowanego ryżu smakuje naprawdę świetnie. Nie byłam przekonana, czy ryż będzie dobrym rozwiązaniem, ale na szczęście okazał się cudownym rozwiązaniem! 

sałatka ryżowa


Jak dobrze ugotować ryż?


Nigdy nie gotuję ryżu w woreczkach. Mimo tego, że uwielbiam tak odmierzone porcje ryżu, to zawsze wysypuję z torebki foliowej ryż i umieszczam go bezpośrednio w garnku.

Jakie proporcje wody do ryżu, są najlepsze?


2 porcje wody : 1 porcji ryżu plus odrobina soli i to wszystko

Przy takich proporcjach ryż zawsze będzie ugotowany na sypko, nie powstanie z niego zwarta klucha, bo ryż wchłonie tyle wody ile trzeba, tyle ile mu odmierzycie.

sałatka z kurczakiem


Sałatka ryżowa przepis


Składniki na sałatkę ryżową:

  • 200 g ryżu, u mnie ryż basmati z dzikim Sonko
  • 2 gotowane nóżki z kurczaka
  • 3 marchewki gotowane z rosołu
  • 2 pietruszki gotowane z rosołu
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki ryżowej:


Ryż gotujemy według powyższych wskazówek. Mierzymy objętość ryżu miarką, dolewamy do niego podwójną objętość wody, dosalamy i gotujemy mieszając raz na jakiś czas, aż ryż wchłonie cały płyn.

Tak ugotowany ryż odstawiamy do ostudzenia.

Ogórki kiszone, marchewki, pietruszki i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestudzonego ryżu. Kurczaka obieramy od kości i siekamy niedbale. Jego również dodajemy do ryżu.

Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty przygotowanych składników.

Jeżeli dobrze ostudziliśmy ryż to można już w zasadzie kończyć przygotowanie sałatki, dodać majonez, musztardę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Nigdy nie dodawajcie majonezu do ciepłych składników sałatki, bo popłynie.

Sałatka ryżowa z kurczakiem gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!