środa, lutego 27, 2019

Schab pieczony w kapuście kiszonej

Schab pieczony w kapuście kiszonej to danie jednogarnkowe mięsne. Zapieka się je w piekarniku, następnie kroi na plastry i podaje z ulubionymi dodatkami. Przygotujesz je z kawałka schabu, kiszonej kapusty i papryki. To danie bardzo szybkie w przygotowaniu, o niskim stopniu trudności. Zamiennie zamiast papryki można użyć ziemniaków i je również zapiec razem w naczyniu żaroodpornym.


kapusta kiszona

Schab pieczony na obiad


Schab pieczony w kapuście kiszonej dosłownie rozłożył mnie na łopatki pod względem swojego doskonałego smaku, a także wyglądu. Jestem zdania, że jemy również oczami i zawsze staram się, żeby to, co jemy, wyglądało naprawdę przyzwoicie.
Kapusta kiszona to bardzo zdrowy dodatek do obiadów. Obiady domowe powinny być zdrowsze, niż takie, jakie możemy zjeść na mieście. Obiad to dla mnie naprawdę coś ważnego, a obiad niedzielny przede wszystkim. Mimo miłości do mięsa obiad bez mięsa jest również częstym gościem w naszym domu. Tani obiad z warzyw z ogrodu jest niezłym konkurentem dla obiadu z mięsem.
Nie zawsze pomysł na szybki obiad idzie w parze z naszymi zachciankami. Chociaż to jest właściwie szybki obiad pod względem ilości czasu poświęconego na jego przygotowanie. Obiad z piekarnika zazwyczaj robi się praktycznie sam. Wystarczy brytfanna, kilka składników i obiad gotowy!

Co na obiad ze schabem? Pomysł na obiad:

  • Schab duszony faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami
  • Schab w sosie
  • Schab pieczony z warzywami
  • Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami
Co można zrobić na obiad? Możecie również zrobić po prostu schab pieczony w rękawie, kotlet schabowy, obiad z mielonego, czy schab pieczony ze śliwką. 


Pieczony schab - z czym upiec schab?


Schab jest idealnie upieczony i przesiąknięte doskonałym smakiem warzyw. Schab z warzywami to wspaniała pieczeń ze schabu. Kapusta kiszona jest w tym daniu zdecydowaną królową, nadającą specyficznego smaku i aromatu. Pysznie kwaśna - dokładnie taka jak lubię, bez płukania, bez nadmiernego odciskania. Jestem z pokolenia, gdzie kiszenie kapusty to była norma i bardzo dobrze to pamiętam. Ze względu na to, że kiszona kapusta pełni równorzędną funkcję, co schab pieczony w piekarniku, polecam, abyście wykorzystali najlepszą kapustę, jaką uda Wam się kupić, a najlepiej jest zrobić ją własnoręcznie.
Przypomniała mi się odnośnie do kapusty, kapusta z grochem mojej babci, którą zawsze robiła na wigilię. Bo wigilia i kapusta z grochem, czy kapusta z grzybami to nierozłączni przyjaciele. Tylko że ta kapusta mojej babci, mimo że w nazwie z grochem, nigdy z tymże grochem nie była. Nie wiem dlaczego, nigdy nie powiedziała, że to po prostu kapusta z fasolą.

Jakie mięso wybrać?


Nie rzucaj się na byle kawałek schabu. Jeżeli masz na niego ochotę, to kup kawałek mięsa w zaufanym sklepie, które ma w swoim asortymencie mięso z pewnego źródła. Musi być to także świeże mięso. Będziesz to mógł zarówno doświadczyć węchem, jak i zmysłem wzroku. Mięso nie może być szare, a zapach nie ma być intensywny. W przeciwnym razie trafiłeś na zepsute mięso. 

Kiszenie kapusty - jak zrobić kiszoną kapustę?


Żeby przyrządzić pyszną domową kiszoną kapustę, nie potrzebujecie wymyślnych sprzętów ani tak naprawdę wyszukanych składników. Kiszonki robi się praktycznie zawsze na tej samej zasadzie. Czy to będą ogórki kiszone, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki, czy inne kiszone warzywa, kluczową rolę odgrywa solanka, dzięki której to właśnie te pyszne warzywa nie psują się, a kiszą. Kiszonki są niezwykle zdrowe. Mają w sobie mnóstwo probiotyków, są polecane prawie każdemu. Warto je spożywać, a przede wszystkim spróbować swoich sił i zmierzyć się z ich przygotowaniem we własnym domu. Duży słoik, nóż do poszatkowania kapusty, drewniana łopatka i jesteśmy w domu. Dla bardziej zabieganych mam dobrą wiadomość. Nie każda kapusta kiszona kupowana w sklepie jest zła i jeśli nie masz ochoty przyrządzać jej w domu - możesz kupić dobrą kapustę kiszoną, ale kiszoną, nie - kwaszoną. Nie nabierz się na ten trick.

Kapusta kiszona przepis


Jak w prosty sposób ukisić kapustę w domowych warunkach? Ano, w bardzo prosty sposób. Musisz kupić kapustę. Najlepsza do kiszenia jest polska odmiana kapusty "kamienna głowa". Są to zbite, duże główki kapusty o pięknych dużych liściach. Kapustę taką należy oczyścić z wierzchnich liści, następnie przekroić na pół i poszatkować, zostawiając głąb. Głąb z kapusty jest pyszny, smakuje jak kalarepa. Nigdy nie próbowałeś? Spróbuj, a się przekonasz! Poszatkowaną kapustę należy posypać z solą i trochę powgniatać. Na dwie główki kapusty zużyjesz około 6 do 8 łyżek soli. Ok, ok, już nie maltretuj tej biednej kapusty! Odstaw ją na 30 minut, aby jeszcze bardziej puściła soki. Po 30 minutach zacznij przekładać ją do naczynia, w którym będziesz ją przetrzymywać. Pamiętaj, że musisz kapustę dobrze ubijać w słoiku, ponieważ nie możesz zostawić wolnych przestrzeni z powietrzem. Na wierzchu również powinien znaleźć się sok z kapusty. Kapustę wkładamy do wysokości 4 cm przed górną krawędzią. Zakrywamy naczynie, ale nie zakręcamy szczelnie i odstawiamy na kilka dni, aż zacznie być wyczuwalny przyjemny zapach kiszonej kapusty. 


schab pieczonytani obiad


Przepis na schab pieczony:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 garści kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 pieczona papryka bez skórki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Jak upiec schab? Schab pieczony krok po kroku


Schab pieczony do obiadu to danie obiadowe, które przygotuje nawet ktoś, kto nie robił obiadu nigdy, naprawdę - to bajecznie prosty przepis na obiad.
  1. Schab umyj i osusz. 
  2. Pokrój mięso ostrym nożem co 1,5 cm, ale nie przecinaj go do samego końca. Mniej więcej 2 cm przed końcem. 
  3. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania. W powstałe kieszonki nałóż cebulę pokrojoną w plastry oraz kawałki pieczonej papryki.
  4. Kapustę wyłóż na durszlak, żeby trochę ociekła z soku z kapusty. Następnie ułóż ją równomiernie wokół kawałka mięsa.
  5. Mięso oprósz solą i pieprzem, a także majerankiem. To właściwie jest jedyna marynata do schabu, której użyjesz do przygotowania tego dania.
  6. Ile piec schab? Przykryte naczynie włóż do piekarnika na 1,5 godziny. Jak piec schab? Piecz schab w 200°C. Po czasie pieczenia naczynie odkryj i zostaw całość jeszcze na 15 minut w piekarniku.

Jak podać schab?


Schab pieczony soczysty smakuje doskonale z tłuczonymi ziemniaczkami. Schab w sosie własnym z sokiem z kiszonej kapusty jest tak pyszny, że nic już więcej do szczęścia nie potrzeba. Taki obiad z pewnością nasyci dużą rodzinę. Najlepiej smakuje na świeżo, ale odgrzewany schab również jest bardzo dobrą opcją na obiad na następny dzień. Taki pieczony schab w sosie własnym jest bardzo uroczystą potrawą, którą możesz podać w jakiś ważny dla Was dzień. Wyjmij wtedy zastawę na specjalną okazję, której nie używacie na co dzień. To dodatkowo sprawi, że wytworny obiad będzie jeszcze bardziej przypominał o tym, że jest to specjalna okazja, nie jakiś zwykły codzienny posiłek. Jako że mięso jest jednak ciężkostrawne, warto podać do obiadu odrobinę wina. Z pewnością sprawdzi się tutaj wino wytrawne, które pomoże nam strawić to pyszne danie.

1 komentarz:

  1. Dziś robię na obiad. Zobaczymy czy będzie smakować rodzince😊😘

    OdpowiedzUsuń

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger