piątek, marca 01, 2019

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis na pierogi z mięsem


Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście. 

Jak zrobić ciasto na pierogi?


Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień, bo nie ma w pierogach nic gorszego, moim zdaniem, od grubego twardego ciasta.

Moje ciasto na pierogi z olejem jest bardzo plastyczne i elastyczne. Wałkuje się je niezwykle łatwo, wymaga nieco podsypywania mąką, ale mimo to łatwo daje się sklejać i przy gotowaniu ani jeden pieróg nie pęka. To bardzo ważne. Ciasto na pierogi bez jajka, jak wynika z mojego doświadczenia, jest bardziej miękkie

W tym poście podam Wam przepis na ciasto na pierogi z 1kg mąki.

farsz na pierogi z mięsem

Farsz na pierogi z mięsem


Pierogi z mięsem to niekoniecznie pierogi z wołowiną i wieprzowiną. Ja polecam do tego celu wykorzystać mięso z rosołu. Pyszny gotowany kurczak z podsmażoną cebulką i pieczarkami to wspaniały farsz do pierogów.

Smażony boczek to genialna okrasa do pierogów. Boczek dodaje tak niesamowitego smaku, że moim zdaniem warto dodać sobie go do pierogów i nie martwić się o kalorie. Są takie smaki, których nie można sobie żałować - jest nim smażony boczek, och.. to jest po prostu wspaniałe!

pierogi z mięsem mielonym

Najlepsze ciasto na pierogi:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 560 g wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki soli
Farsz do pierogów:
  • gotowane mięso z kurczaka (1 cały kurczak)
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Okrasa:

Przepis na pierogi z mięsem i pieczarkami:


Nasze idealne ciasto na pierogi robimy w następujący sposób:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i zalewamy wrzątkiem. Żeby się nie poparzyć ciasto na początku mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nieco ostygnie wyrabiamy je aż stanie się jednolite.

Tak przygotowane ciasto na pierogi wkładamy do folii i odstawiamy na 20 minut, aby gluten się uaktywnił.

pierogi z pieczarkami

Pierogi z mięsem mielonym nie obejdą się bez mięsa. Mięso obieramy od kości, ja zostawiam również skórki, żeby farsz nie był suchy.

Cebulkę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z pieczarkami pokrojonymi na 6 części. 

Mięso, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto na pierogi wałkujemy na placek o grubości około 2 mm i wycinamy z niego kółka, następnie na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki.

Gotujemy w osolonym wrzątku, około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. To świetna okrasa dla naszych pierogów.

Pierogi z mięsem i pieczarkami podajemy z okrasą z boczku.

przepis na pierogi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!