piątek, marca 08, 2019

Rolada tiramisu

Przepis na tiramisu


Tiramisu klasyczne to to nie jest. Ale! Nie zmienia to faktu, że jest niebiańsko pyszny deser! Na tiramisu ochotę miałam od dawna, trochę przerażały mnie w nim surowe jajka (takie desery omijam szerokim łukiem), dlatego pomyślałam, że mogę zrobić coś łudząco przypominającego włoskie tiramisu.

Zajrzyj również:



tiramisu

Ciasto tiramisu


Rolada tiramisu to rolada biszkoptowa ze śmietaną kokosową, z dominującym smakiem kawy i kakao. Śmietana kokosowa w roladach to mój sprawdzony sposób na przepyszny krem śmietanowy. Śmietany kokosowej nie da się przebić, a więc nie musimy się obawiać, że zrobi się nam masło, zamiast pysznej ubitej śmietany. Nie musimy jej niczym usztywniać, jej sprzymierzeńcem jest niska temperatura. 

tiramisu przepis


Rolada biszkoptowa to bardzo szybki sposób na pieczony deser. Samo ciasto ubija się dosłownie kilka minut, w piekarniku spędza ono max 10 minut, a studzenie i rolowanie to formalność. Rolada może się wydawać trudnym ciastem, ale żeby Was do nich przekonać w instrukcji wykonywania ciasta podam Wam mój niezawodny sposób na to, żeby nie pękała.

rolada biszkoptowa

Tiramisu deser


Tiramisu ze śmietaną kokosową jest nieco zdrowszą wersją tiramisu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast śmietany kokosowej użyć kremówki. Będzie równie pysznie. 

deser tiramisu

Tiramisu przepis

Biszkopt na roladę:
  • 4 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz kawowy:
Krem tiramisu:
  • 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego, u mnie ekstrakt kawowy z hurtowni Amus
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki kajmaku
  • kakao do oprószenia
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby uzyskać jednolite ciasto. Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy szpatułką po całej powierzchni. Będzie dosyć cienka, ale tak ma być. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.

tiramisu klasyczne

Co zrobić, żeby biszkopt na roladę nie pękał?


Po upieczeniu ciasto wraz z papierem zwijamy dłuższym bokiem w ściereczkę i tak zostawiamy do wystygnięcia.

Jak przygotować poncz do ciasta?


Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy ekstrakt kawowy. Ja użyłam kawy o smaku amaretto, dlatego nie dodawałam już odrobiny likieru amaretto. Deser tiramisu i amaretto to nieodłączni przyjaciele.

Tak przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt, który wcześniej rozwijamy ze ściereczki i odklejamy od papieru. Papieru nie wyrzucamy.

Jak przygotować krem do rolady?


Śmietanę kokosową wyjmujemy z puszki. Puszka musi być dobrze schłodzona, bo nawet śmietana zawiera odrobinę wody kokosowej, która nie będzie nam potrzebna. Jeżeli macie pod ręką mleczko kokosowe w puszce, to użyjcie dwóch puszek. Wracając do tematu. Z puszek wyjmujemy stałą cześć śmietany kokosowej (lub mleczka), dodajemy do niej ekstrakt kawowy oraz cukier puder i przez minutę ubijamy mikserem.

Zwijanie rolady biszkoptowej


1 cm biszkoptu od dłuższego boku (który będzie wnętrzem rolady) smarujemy obficie kajmakiem. Na reszcie ciasta rozsmarowujemy ubitą śmietanę kokosową. Rolada jest niezwykle prosta do zwinięcia. Kremu nie jest bardzo dużo, a ciasto jest sprężyste. Wystarczy ją po prostu zrolować. lekko dociskając, żeby nie było wewnątrz wolnych przestrzeni, zawinąć w papier, na którym się piekła i do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem roladę tiramisu posypujemy obficie kakao.

2 komentarze:

  1. Ile i jaką śmietane zamiast kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy kremówka 30 lub 36% ze śmietan fixem lub odrobiną żelatyny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Ci Drogi Czytelniku za cenny komentarz :)