wtorek, kwietnia 16, 2019

Babka z fasoli

Brownie z fasoli


Głównym składnikiem dzisiejszego wpisu jest fasola. Gotowanie fasoli to bardzo mozolny i czasochłonny proces dlatego ja bardzo często używam fasoli z puszki, która jest po prostu idealnie ugotowana, skraca czas pracy i bardzo ułatwia życie. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym, dlatego też zjadamy ją częściej, aniżeli miałabym gotować fasolę samodzielnie, a wcześniej moczyć ją około 12 godzin. Takie cuda wianki to tylko i wyłącznie na wielki garnek fasolki po bretońsku.


święta wielkanocne

Przepisy na święta to dla każdego blogera ogromne wyzwanie i odpowiedzialność, ponieważ musimy przygotować kilka propozycji świątecznych jeszcze przed świętami, a co najważniejsze (!) muszą być to naprawdę dobre przepisy, które nie zepsują Wam świąt! :)

Przepisy na ciasta:




wielkanocbrownie z fasoli

Jak święta Wielkanocne to i ciasto. Wielkanoc moim zdaniem bardzo mocno kojarzy się z babką. Postawiłam na jej zdrowszą wersję. Babka piaskowa została wyparta przez ciasto, które ma w sobie dużo błonnika i żelaza. Babka z fasoli to taka analogiczna wersja brownie z fasoli. Babka ta jest mokra, ale jej miękisz nie jest ciężki. Smakuje wyśmienicie i ten kto zdecyduje się na jej upieczenie będzie bardzo zadowolony. Wierzcie mi! :)

przepisy na święta

Babkę ozdobiłam polewą z czekolady i pysznymi jajeczkami - pisankami od Mix it. Są to niebiańsko pyszne kolorowe małe jajeczka z chrupiącym migdałem w środku. Ciężko jest się powstrzymać, żeby ich nie schrupać ot tak :) Dla mnie najlepsze jajeczka czekoladowe jakie kiedykolwiek próbowałam.

Babka przepis:


Potrzebujemy:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 50 g czekolady
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
Do ozdoby:
Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki krem.

Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku wciąż miksując.

Do masła z cukrem i jajami dodajemy posiekaną czekoladę, mąkę kukurydzianą, zmiksowaną fasolę, proszek do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z 1 cytryny.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki na babkę nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Babkę pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach C.

Studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i oblewamy polewą przygotowaną w następujący sposób: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem. Taką ciepłą masą oblewamy babkę i układamy na niej kolorowe jajeczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!