wtorek, kwietnia 23, 2019

Bułeczki drożdżowe z kukurydzą



Bułeczki śniadaniowe




Bułeczki drożdżowe z kukurydzą to takie radosne bułeczki, które zyskają aprobatę nie tylko dorosłych, ale również dzieci.

Kukurydza to takie złociste warzywo, które rozświetli każde danie, do którego ją dodacie. My ją uwielbiamy, a szczególnie w letnie wieczory ugotowaną w soczystych kolbach. Nie próbowałam jeszcze kukurydzy z grilla, ale w tym roku na pewno jej wypróbuję.

Powracając do zainteresowania bułeczkami dzieci to te kukurydziane supełki są świetnym pomysłem na śniadanie dla dzieci. Otóż dzieci to najbardziej szczerzy krytycy i ich aprobata jest dla mnie najlepszym podziękowaniem za trud włożony w ich przygotowanie. Uwielbiam to! Domowe bułki są pozycją numer 1 jeżeli chodzi o pieczywo wśród moich dzieciaków. Śniadanie moich dzieci jest bardzo ważnym punktem dnia i choć zwykle przeciąga się niemalże do godziny 11 to zjedzone być musi, bo to najważniejszy posiłek dnia.


przepis na bułeczki drożdżowe

Mam dla Was jeszcze kilka innych pomysłów śniadaniowych.

Pomysł na śniadanie:




kukurydza kaloriebułeczki śniadaniowe


Bułeczki drożdżowe z kukurydzą nadają się świetnie na piknik. Ich struktura jest wyśmienita. Nie są to takie typowo drożdżowe napompowane bułeczki, są zwarte, a ich miękisz przeplatany jest złocistymi ziarenkami kukurydzy.


Przepis na bułeczki drożdżowe

Potrzebujemy:


  • 10 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 330 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • garść kukurydzy z puszki
  • 30 g oleju z pestek dyni, u mnie olej z pestek dyni Koala
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

W rondelku mieszamy dokładnie wodę, mleko, olej, sól oraz mąkę kukurydzianą, następnie je podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Drożdże rozkruszamy do mąki pszennej, dodajemy do niej również odsączoną kukurydzę, jajko, a także przestudzoną masę kukurydzianą. Wyrabiamy nasze ciasto drożdżowe.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe chwile zarabiamy, dzielimy na 8 równych części. Z każdej z części rolujemy wałeczek, na którym zawiązujemy supełek, jedną końcówkę zakładamy na górę supełka, a drugą pod spód.

Supełki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Bułeczkom dajemy jeszcze 15 minut, aby się napuszyły.

Napuszone bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut.

Bułeczki drożdżowe z kukurydzą po upieczeniu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!