poniedziałek, kwietnia 08, 2019

Bułeczki preclowe



Bułeczki drożdżowe



Bułeczki preclowe to bułeczki drożdżowe z którymi po fazie wyrastania ciasta postępujemy w trochę inny sposób, który powoduje, że ich skórka jest taka jak słone chrupiące paluszki. Ten charakterystyczny kolor i smak zawdzięcza obgotowywaniu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. 


bułeczki preclowe

Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem, nabiałem jak i warzywami. 

Wskazówka: Bułeczek nie należy przechowywać w wilgotnym miejscu, bo stracą swój urok.

Śniadanie przepisy:


pomysł na śniadaniepyszne śniadanie

Co zjeść na śniadanie?



Śniadanie z takimi bułeczkami nie będzie nudne. Z pewnością bułki zwrócą uwagę każdego, dlatego przygotowując śniadanie do pracy - weźcie ich większą ilość. Ta skórka ma w sobie coś takiego, że się za nią po prostu tęskni i chce więcej. Szczerze mówiąc miałam lekkie obawy, czy przepis na bułeczki drożdżowe w takim wydaniu będzie dobry, bo miałam okazję jakiś czas temu kupić marketowe precle i były nie do zjedzenia - ohyda. Te są obłędnie pyszne i oprócz tego, że można je wykorzystać na szybkie śniadanie to rewelacyjnie sprawdzą się jako śniadanie na trawie. Już nie mogę się doczekać, kiedy wybierzemy się na pierwszy piknik tej wiosny!

śniadanie przepisy


Potrzebujemy:

  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 670 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g masła klarowanego, u mnie masło klarowane Kuchnie Świata
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Do obgotowywania:

  • 10 szklanek wody
  • 2/3 szklanki sody oczyszczonej

Przed pieczeniem:

co zjeść na śniadanie



Jak zrobić bułeczki drożdżowe?

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Potrwa to od 30 minut do 1 godziny. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 10 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.

W szerokim rondlu zagotowujemy wodę. Do gorącej wody dodajemy sodę i czekamy do momentu aż przestanie gazować. Do gorącej, ale nie wrzącej wody wkładamy kolejno nasze bułeczki i obgotowujemy je po 45 sekund na każdą stronę.

Bułeczki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie). Bułeczki nacinamy żyletką i posypujemy odrobiną soli.

Pieczemy już bez wyrastania 14 do 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Przez pierwsze 10 minut bułeczki studzimy na blaszce, na której się piekły, następnie przekładamy na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!