poniedziałek, kwietnia 29, 2019

Deser serowy z bezikami

Deser na szybko




Znacie smak gotowanego sernika? Ten deser powstał na podstawie przepisu na Sernik gotowany na herbatnikach. Pyszna kremowa, lekko klejąca się masa w dwóch smakach: waniliowym i czekoladowym, maliny, czekolada i beziki, które są nowością marki Brześć.

Można powiedzieć, że jest to takie ciasto deser, bo w rzeczywistości bardzo przypomina właśnie ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób, bo w pucharkach, dzięki czemu porcje są już podzielone, a i nie musimy się martwić zbytnio o estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco.

deser

Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego, a czas oczekiwania na zjedzenie go (odpoczynek w lodówce) jest krótszy niż czas oczekiwania na sernik na zimno. To główne zalety, choć dodałabym jeszcze, że można do niego dodać przeróżne dodatki, dowolnie ozdabiać, bawić się nim!

deser na szybko


Desery w pucharkach jakie możecie jeszcze wykonać:



sernik gotowany na herbatnikachdeser w pucharku


Szybki deser


Potrzebujemy (5 pucharków):
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 garści malin
Do ozdoby:
  • gorzka czekolada
  • beziki, u mnie Brześć
Gotowany sernik w pucharkach przygotowujemy według następujących czynności:

W rondelku rozpuszczamy masło, nie zdejmując ze źródła ciepła dodajemy do niego cukier, ser, ekstrakt waniliowy oraz całe jaja i dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko ze sobą dokładnie połączymy wsypujemy proszek budyniowy i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek.


gotowany sernik

Całość podgrzewamy do momentu aż zacznie bulgotać i wyraźnie zgęstnieje. Pamiętajmy, aby podczas podgrzewania mieszać masę, by się nie przypaliła.

Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną mieszamy dokładnie z posiekaną czekoladą.

Do pucharków nakładamy po 3 łyżki jasnego kremu, na to kilka malin, następnie krem serowo - czekoladowy. Lekko ostudzone wkładamy do lodówki do schłodzenia. Zimne desery dekorujemy tartą czekoladą i bezikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!