niedziela, kwietnia 28, 2019

Młoda kapusta zasmażana



Wiosenne potrawy




Młoda kapusta zasmażana to jak na razie jeden z kilku sposobów na młodą kapustę jakie przyrządzałam. Mam w zanadrzu jeszcze swoją sprawdzoną kapustę ze śmietaną, ale pozwolę sobie również przygotować młodą kapustę po Waszemu. Na FP podpowiadaliście jak przyrządzacie swoją ulubioną wersję młodej kapusty. Wśród nich znalazła się młoda kapusta z bułką tartą, kotlety z kapusty, gołąbki z młodej kapusty, czy bigos z młodej. Już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne.

kapusta


Co przyrządzić z kapusty?

młoda kapusta z kiełbasą



Kapusta biała zawiera dużo witamin i minerałów i naprawdę warto ją jeść, a już taka młoda kapusta oprócz tego, że jest zdrowa jest fenomenalnie pyszna. Wystarczy jej chwila obróbki termicznej i wprost rozpływa się w ustach. Kapusta biała jest używana w naszej kuchni do wielu potraw, ja pamiętam ja od zawsze. Przyrządzana na wiele sposobów, choć najczęściej do gołąbków, bigosu, a także jako świeża surówka do niedzielnego obiadu.
Jestem też pokoleniem, które pamięta jak to w beczce kisiło się kapustę. Jak ukisić kapustę? Sprawdź!

kapusta biała

Kapusta jaką dziś przyrządzimy, to pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą śląską. Cudownie pyszne danie, które zwala z nóg. 

Potrzebujemy:
  • główka młodej kapusty (u mnie 600 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 80 g masła
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
  • 80 g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażymy około 3 - 4 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę.

Do miękkiej kapusty dodajemy masło z kiełbasą, koperek, a także cukier, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze chwilę do połączenia składników.

Młoda kapusta zasmażana jest gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub jedzona samodzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!