panini przepis
Przepisy

Prosty przepis na panini z serem i pieczarkami

Panini to przepyszne kanapki, które zapewne uwielbia większość z nas. Są doskonale chrupiące, a także mają świetny dobór składników. Panini tak naprawdę zrobić luz znaleźć już gotowe w sklepach możemy ze wszystkim, więc każdy znajdzie kanapkę wyjątkową dla siebie. Dzisiejszy artykuł przypadnie do gustu z pewnością miłośnikom serów oraz grzybów, ponieważ przedstawimy najlepsze przepisy na panini z dodatkiem sera i pieczarek.

Jak zrobić kanapki Panini – najważniejsze porady

Panini to kultowe włoskie kanapki, których nazwa dosłownie przetłumaczona na język polski oznacza „kanapki niewielkich rozmiarów”. Panini podać można w formie nieupieczonej, ale również grillowanej, w zależności od preferencji osoby przygotowującej oraz jej bliskich, którzy „zaraz” zostaną poczęstowani tym specjałem! Najlepszym pieczywem do Panini będzie chleb ciabatta, wówczas nasze kanapki rzeczywiście będą tradycyjne, włoskie. Ciabatta najlepiej oddaje realia włoskich knajp, które w swoim menu posiadają Panini. W przypadku Panini sprawdzi się też lavas, czyli tradycyjny turecki chlebek. Ciabattę wykonać można samemu, ale także kupić już gotową. 

Tradycyjne Panini – skomponowane jest one najczęściej z salami, mięsa, szynki, sera lub warzyw. Często spotkać można kanapki z ogórkiem, pomidorem, cebulą, również grzybami, a nawet cukinią, awokado, papryką, czy bakłażanem. Warzywa przed włożeniem je do kanapki często są podpiekane lub grillowane, co daje całości jeszcze lepszego smaku. 

Idealne sosy do Panini – jest to bardzo istotny punkt przy podawaniu kanapek, ponieważ zły sos może zepsuć całą kompozycję pieczywa. Najlepszym sosem bezie musztardowy, tzatziki, pesto. Klasyczne Panini może podać również z ostrymi i bardzo ostrymi sosami, często jest ono kropione mieszaniną wykonaną z połączenia soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Zamiast sosu można oczywiście zastąpić go masłem lub margaryną. 

Przepis na Panini z mozzarellą i pieczarkami

Idealne połączenie, które wprost rozpuści się w ustach. Panini z serem i pieczarkami to bardzo często faworyt wśród ulubieńców kanapek, z pewnością wśród wegetarianów oraz weganów. 

Potrzebne składniki:

  • 2 świeże bułki ciabatta,
  • oliwa z oliwek,
  • mozzarella,
  • 4-5 świeżych pieczarek.

Panini przepis:

Na samym początku należy dokładnie umyć i opłukać z ziemi wszystkie pieczarki, któe użyjemy w kuchni. Następnie przekroić ciabatty oraz skroplić je od strony zewnętrznej oliwą z oliwek. Mozzarellę i wcześniej umyte pieczarki pokroić w plasterki i położyć na kanapce. To już może być ostatni punkt, jednak my polecamy taką kanapkę podsmażyć w specjalnym grillu do kanapek Panini. Wewnątrz grilla kanapkę powinno trzymać się około 5 minut, po tym czasie będzie gotowa, idealnie chrupka, a mozzarella się roztopi, co nada całości wyśmienity, delikatny smak!

Do każdeo Panini z pieczarkami i serem oczywiście można dodać swoje ulubione warzywa, przyprawy, inny sos, w zależności od preferencji osoby, która ma następnie delektować się niepowtarzalną kanapką. Ser to również nie musi być mozzarella. Może to równie dobrze być zwykł, żółty ser, grana padano, cheddar, czy jeszcze inny. Przepisy na panini są wyjątkowo smaczne. 

Przepis na tradycyjne Panini

Poznajcie dodatkowo przepis na Panini, najbardziej tradycyjne, włoskie, jakie można zrobić w swoim własnym domowym zaciszu!

Przepis numer 1

Składniki:

  • bułki ciabatty,
  • szynka,
  • oliwa z oliwek,
  • pesto,
  • pomidor,
  • oliwki,
  • szpinak,
  • mozzarella.

Na samym początku należy oczywiście dokładnie umyć wszystkie używane w przepisie warzywa. Następnie pokroić ciabatty na pół i obie, zewnętrzne strony pieczywa, pokropić oliwą. Obie połówki smarować pesto. Pomidor pokroić na plastry, oliwki najlepiej przekroić na pół, aby łatwiej się jadło. Następnym krokiem jest ułożenie na jednej połówce ciabatty plastra szynki, kawałka pomidora, szpinaku, mozzarelli oraz kilku połówek oliwki. Drugą połówką ciabatty przykrywamy połówkę z warzywami, wsadzamy całość do specjalnego grilla do Panini, opiekacza do tostów lub do piekarnika. Kanapka gotowa będzie po około 5 minutach.

Przepis numer 2

Składniki:

  • bułki ciabatty,
  • szynka,
  • pomidor,
  • oliwa z oliwek (0,5 szklanki),
  • ser żółty,
  • bazylia,
  • suszone pomidory,
  • rukola,
  • oliwki czarne.

Na samym początku oliwę wlać do miksera, dodać do niej bazylię, suszone pomidory. Całość zmiksować na gęstą pastę. Ciabatty przekroić na dwie połówki, obie posmarować powstałą wcześniej pastą. Pomidora oraz czarne oliwki pokroić następnie na plasterki. Na jedną połówkę ciabatty należy położyć dwa plastry sera, plaster szynki oraz pokrojone oliwki i pomidora. Połówkę ciabatty przykryć jej drugą połówką.

Przygotowane kanapki warto pogrzać, wtedy smakują one jeszcze lepiej. Ciabatty należy podgrzać w specjalnym opiekaczu do Panini, opiekaczu do tostów lub w piekarniku, nastawionym na niedużą ilość stopni, na termoobiegu. W każdym urządzeniu kanapka powinna być chwilę, około 5 minut. Gotowe Panini warto podawać z sałatką z rukoli oraz oliwy z oliwek. Rukolę włóż do czystej miski, pokrop oliwą, a następnie wymieszaj.

Możesz również polubić…