sobota, maja 11, 2019

Przepis na chleb z boczkiem



Chleb domowy



Przepis na chleb z boczkiem rozpoczynamy od przygotowania podstawowego ciasta. Ciasto drożdżowe na ten chleb jest delikatne. Drożdżowe ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie.

przepis na chleb


Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając o dokarmianiu zakwasu. Wystarczą drożdże świeże, albo suche, ja wolę świeże drożdże, ciepło, odrobina serca, samozaparcia i gotowe!

Zobacz też - Przepis na chleb na drożdżach:




chleb na drożdżach

Chleb przepis

  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
Dodatki:


jak upiec chleb


Jak upiec chleb?


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty.

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Boczek kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również, a ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę dymkę drobno siekamy łącznie ze szczypiorkiem.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone dodatki i wgniatamy je ręcznie w ciasto. 
Kiedy ciasto zabierze nam wszystkie dodatki, przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.


W jakiej temperaturze piec chleb?


Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na pierwsze 1 minut, po czym temperaturę obniżamy do 175 stopni C i pieczemy kolejne 35 minut.

Gotowy chleb z boczkiem studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!