czwartek, maja 09, 2019

Rolada biszkoptowa z rabarbarem



Rolada z bitą śmietaną




Rolada to ciasto mojego dzieciństwa, zdecydowanie. Mama przygotowywała ją bardzo często, obowiązkowo z kwaśnym dżemem i kremem maślanym. Zastanawiam się co przygotowywała częściej, bo równie dobrze kojarzy mi się sernik z czekoladowym ciastem.

rolada z bitą śmietaną


Rolada biszkoptowa to bardzo proste i szybkie ciasto. Bardzo lubię je robić, bo nie wymaga ode mnie wiele pracy, a tę z kolei mogę sobie jeszcze rozłożyć w czasie. Najpierw piekę duży i cienki biszkopt, który zawijam w ściereczkę, aby nadać ciastu formę, przez co nie pęknie podczas właściwego zwijania.


bita śmietana

Rolada z bitą śmietaną to takie ciasto deser. W swojej strukturze przypomina mi chmurkę, a mały kawałeczek rolady jeszcze nikomu nie zaszkodził, ot taki deserek. :) Tym razem postawiłam na pyszny środek w postaci smażonego ze śmietaną i cukrem rabarbaru. Rabarbar jest jednym z pierwszych owoców jakie możemy zebrać z ogrodu wiosną. Uprawa rabarbaru to było dla mnie coś co zawsze chciałam zrobić. W zeszłym roku wysiałam go całe mnóstwo, mimo suszy rósł i w tym roku mogę zbierać już plony, bardzo liczę na obfite w rabarbar przyszłe sezony.

rabarbarciasto na roladę


Spójrz również na inne rolady na blogu:
szybkie ciasto

Rolada biszkoptowa - składniki:


Ciasto:
  • 4 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar:

Krem:

Rolada biszkoptowa - wykonanie:


Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą jasną masę.
Do ubitych jaj dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość.
Masę wylewamy na blachę, z zestawu z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 10 - 12 minut.
Po upieczeniu roladę wraz z papierem zawijamy w ściereczkę kuchenną, nadając ciastu kształt. Ja to nazywam jego pamięcią. Ten zabieg spowoduje, że ciasto nie będzie pękać podczas zwijania z nadzieniem. Zaraz po upieczeniu jest jeszcze elastyczne i możemy nadać mu wtedy kształt.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu odrywamy delikatnie od papieru do pieczenia.


Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kawałeczki.
Na patelnię wykładamy nasz rabarbar, cukier i wodę. Rabarbar gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy ją z rabarbarem. Musi powstać coś w rodzaju powideł.  Rabarbar studzimy.

Wystudzony rabarbar przekładamy na biszkopt. Na dłuższym brzegu od docelowego środka naszej rolady, układamy rabarbar w 1 cm pasek na całej długości.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Śmietana jest gęsta i nie wymaga jakiegokolwiek usztywniania żelatyną. Śmietanę rozsmarowujemy na pozostałej części biszkoptu i zwijamy zaczynając od części na której rozsmarowany został rabarbar.

Roladę zawijamy w papier do pieczenia, na którym się piekło ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

deser

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miłego dnia!